Inte alla män, men däremot alla kvinnor

By | 13 juli, 2014

Idag läste jag ett inlägg om feminism som jag tyckte var så viktigt att jag beslutade mig för att skriva ett liknande. Inlägget har titeln ”Inte alla män, men däremot alla kvinnor” och handlar om att inte alla män beter sig illa, men nästintill alla kvinnor behandlas någon gång under sitt liv illa av en man. Läs det, det är ett välskrivet och betydelsefullt inlägg. Det belyser varför vi måste fortsätta diskutera de normer som finns kring manligt och kvinnligt och varför det inte går att säga ”jag bemöter kvinnor med respekt så därför är jämställdhetsfrågorna inte mitt problem”. Att vara tyst när ens killkompisar drar sexistiska skämt eller säger nedlåtande saker om kvinnor är också att göra ett val. Jämställdhet är allas vårt ansvar.

Jag hade en gång en sådan halvdagslaboration där det bara är två studenter och en laborationshandledare. Jag laborerade med en manlig student jag inte träffat tidigare och när handledaren gick för att dricka kaffe frågade han om han skulle massera min rygg för jag såg så trött ut. Jag svarade ”nej, tack”, men trots att jag inte ville gjorde han det ändå. Så mycket jag önskade att handledaren skulle komma tillbaka då, men det gjorde han inte för han var ju och drack kaffe. När laborationen var slut gick jag hem och grät. Jag kände mig smutsig och skämdes över att jag hade låtit någon röra mig på ett sätt jag inte var bekväm med. Jag förebrådde mig själv för att jag inte hade sagt ifrån ”ordentligt”.

Men vad skulle jag ha gjort när han inte brydde sig om mina flertalet nej? Gått därifrån, flyttat bort hans händer från min kropp, slagit honom? Jag ville ju bara göra laborationen jag hade kommit dit för och inte orsaka en massa uppståndelse. Den handlade om hur neutroner rör sig i en reaktor. Mycket intressant fysik, men hans beteende förstörde mitt intresse för den.

Jag berättade aldrig det för någon. Det var en kurs med få studenter och jag var en av två tjejer på kursen. Jag ville inte uppfattas som ”den där tjejen som skapar en massa problem” och kände inte mig bekväm med att prata med någon av de manliga kursansvariga. Jag ville bara läsa kursen, göra bra ifrån mig och lära mig intressant fysik som en bland alla de andra studenterna. Jag orkade inte med vad det skulle innebära att säga ifrån.

Det obehagligaste var att det inte tog slut där. Jag var sedan tvungen att skriva en laborationsrapport tillsammans med honom. Han försökte aldrig röra mig igen, men rädslan för att han kanske skulle göra det och oron för hur jag skulle reagera då var tillräcklig. Länge mådde jag illa när jag tänkte på den händelsen, men numera känner jag mig mest arg. Han utnyttjande min situation. Det var då jag insåg vad de ord som står i universitetets jämställdhets- och likabehandlingsplaner egentligen betyder. Det där borde aldrig ha fått hända mig.

Så kan det vara att vara en kvinnlig ingenjörsstudent. Det är bland annat därför världen behöver mer feminism.

One thought on “Inte alla män, men däremot alla kvinnor

Comments are closed.