Att hitta kravlösa fritidsaktiviteter

By | 6 juni, 2016

Många har sagt till mig hur viktigt det är för en doktorand att ha fritidsaktiviteter att göra utanför jobbet, men de senaste året jag funderat mycket över det och tvivlat. Många är de tillfällen då jag har gått från jobbet för ett möte eller dylikt och önskat att jag inte haft några andra engagemang utan kunde ägna all min energi åt mitt jobb. Det har varit en ond cirkel med dåligt samvete där jag har känt att jag varken kunnat lägga den tid jag hade velat på mitt jobb eller på de ideella engagemang jag har tagit på mig. För mig är mitt jobb ett kall. Det är den typen av jobb jag vill ha och trivs med, men jag har frågat mig om det är möjligt att samtidigt ha andra kall parallellt?

Jag har inte ännu kommit fram till något svar på den frågan, men jag har insett att fritidsaktiviteter nog ändå är viktigt. Det går inte att jobba hela tiden. För eller senare kommer det helg eller ledighet då en måste ha något annat att göra för att det ska kännas meningsfullt att gå upp. Jag har insett att jag har svårt att hantera meningslöshet. Min lösning det senaste året har varit att jobba. Jag har bojkottat högtider och helger för att slippa vara ledig. Nu är det sommar och, precis som förra året, befinner jag mig i samma dilemma. Semester och inga planer alls.

Jag klarade mig förra året genom att inte ta någon semester och min plan för det här året verkar vara att göra likadant. Jag funderade också över att ta semester för att läsa den där elektrodynamikkursen jag borde ha gjort klart för ett och ett halvt år sedan. Samtidigt vet att det inte är någon bra plan. Jag har så galet många semesterdagar och förr eller senare finns det en risk att någon ledighetshetsande arbetsmiljöansvarig kommer att komma på mig. Vad gör jag då om jag är tvungen att ta ledigt?

Det kändes som en olöslig ekvation; jag behöver någonting meningsfullt att göra på fritiden, samtidigt som jag inte längre orkar med det dåliga samvetet att hela tiden behöva prioritera mellan jobb och ideellt engagemang. Det var då jag läste det här inlägget av Studenthälsan på Lunds universitet och insåg vad mitt problem är. Jag saknar kravlösa fritidsaktiviteter. Allt jag gör på fritiden kräver en massa ansvar och det går inte att reglera utifrån hur mycket jag har att göra på jobbet. Jag behöver fritidsaktiviteter som är mer flexibla och som ger mer energi än vad de tar.

Frågan är nu, hur hittar en sådana fritidsaktiviteter? Jag har ägnat all min fritid åt ideellt engagemang så länge att jag har glömt bort vilka andra saker som går att göra på fritiden. Jag har funderat över att kanske engagera mig i någon kultur- eller idrottsförening, men sen insåg jag att risken är för stor för att någon skulle fråga om jag ville bli ansvarig för något och att jag inte skulle kunna hindra mig själv från att säga ja. Det går inte. Det säkraste verkar vara att hitta en aktivitet utanför föreningslivet.

Så jag har tänkt och försökt komma på vad jag egentligen gillar att göra. En sak har jag kommit på. Jag gillar att skriva. När jag var yngre brukade jag skriva saker för jag tyckte att det var kul, men sen tappade jag bort det bland alla labbrapporter och mötesprotokoll. Jag skrev krönikor och gick till och med en sommarkurs i kreativt skrivande, men det var inte samma sak. Det var deadlines, speciella kriterier och någon som skulle bedöma min text. Jag visste att jag var duktig på att skriva och kände krav på att leva upp till andras förväntningar. Det var inte roligt längre.

Jag vill inte skriva sådana texter. Jag vill skriva texter som jag själv vill. Utan krav och utan förväntningar. Jag har aldrig varit bra på att uttrycka känslor och tankar jag har muntligt, men jag tror att jag är bra på att göra det i skrift. Det känns lite som att jag har haft flera års skrivkramp och nu finns alla de där känslorna och tankarna jag har inuti mig utan någonstans där de kan komma ut. Så nu har jag planerat att återvinna min fritidsaktivitet att skriva. Jag är inte ännu säker på hur jag ska lyckas med det, men det känns som att den här sommaren kan passa för att gör det. Samtidigt som jag läser den där elektrodynamikkursen…