IPAC16 och Sydkorea

By | 14 juni, 2016

För några veckor var jag på International Particle Accelerator Conference (IPAC) 16. Det är den största konferensen i acceleratorfysik med ca 1200-1500 deltagare från alla möjliga grenar av acceleratorfysiken. Det är roligt med IPAC att en kan se hur brett acceleratorfysik är som ämne, men samtidigt innebär det att det inte är så många saker på konferensen som är direkt relevant för den forskning en själv håller på med. För mig är det framförallt intressant att höra vad som pågår på andra synkrotronljuskällor i världen.

Konferensen var i Busan, Sydkorea, vilket var en intressant plats att åka till. Jag blev inte överförtjust i maten (det var lite för starkt och lite för lite kåldolmar, potatis, sås och lingon för mig), men jag gillade Sydkorea mycket. Trots stor brist på papperskorgar var det rent överallt och folk var väldigt trevliga. Dessutom satt alla och tittade ner i sina smartphones på tunnelbanan så det kändes som i Sverige. De hade också de mest fantastiska offentliga toaletterna. Överallt fanns det en toalett och den vara alltid ren. Så ska det vara. Det enda jag inte gillade var deras brist på djurskyddslag. På en del restauranger hade de akvarier där en kunde peka på den fisk en ville äta och akvarierna var fyllda med fiskar. Det var bisarrt i jämförelse med svensk djurskyddslag där det finns regler för hur stort ett akvarium måste vara beroende på hur många och vilka fiskar det rör sig om. De sålde också katter och hundar i djuraffärer där de fick sitta i små burar i skyltfönstret. Jag kände för att köpa dem allihop.

Efter konferensen åkte vi på studiebesök till Pohang Accelerator Laboratory. Förutom en lagringsring för att producera ljus har de där också byggt en helt ny frielektronlaser. Vi fick inte gå in i lagringsringen eftersom användarna hade tid när vi var där, men vi fick se frielektronlasern. Den var verkligen imponerande. Det var en väldigt lång linjäraccelerator och sen på slutet väldigt många undulatorer för att skapa synkrotronljuset.

Det mest bestående menet av min resa till Sydkorea är dock mitt nya intresse för koreanskt drama. Det är helt fantastiskt! Jag har en svaghet för överdramatisk romantik och koreanskt drama är precis det. Tidigare var min favoritkategori engelsk kostymfilm, men nu har den utökats med koreanskt drama.

Tempel i Busan

Buddistiskt tempel i Busan

I Korea åker elektronerna åt andra hållet i ringen jämfört med i Sverige så alla strålrör går åt andra hållet.

I Korea åker elektronerna åt andra hållet i ringen jämfört med i Sverige så alla strålrör går åt andra hållet.

Plats för en massa nya forskningsresultat på den nya frielektronlasern.

Plats för en massa nya forskningsresultat på den nya frielektronlasern.

Frielektronlasern. Den är jättelång!

Frielektronlasern. Den är jättelång!

 

En bunch compressor som går att justera. Det är väldigt coolt.

En bunch compressor som går att justera. Det är väldigt coolt.

En massa undulatorer!

En massa undulatorer!

Utsikt över Seoul.

Utsikt över Seoul.

Ingång till ett palats i Seoul.

Ingång till ett av de fem palatsen i Seoul.

Tempel.

Buddistiskt tempel.

Det största palatset i Seoul.

Det största palatset i Seoul.

Ett gammalt apotek. Det gäller att hitta rätt pinne som botar ens sjukdom.

Ett gammalt apotek. Det gäller att hitta rätt pinne som botar ens sjukdom.

Här bor presidenten i det Blå huset.

Här bor presidenten i det Blå huset.

Så här kul tyckte jag det var på krigsmuseum.

Så här kul tyckte jag det var på krigsmuseum.

En påfågel. Kanske är han sur på mig.

En påfågel. Kanske är han sur på mig.

Så många storkar! Det är här de är när de inte är i Flyinge.

Så många storkar! Det är här de är när de inte är i Flyinge.

Det sydkoreanska parlamentet. Det var min favoritbyggnad. Det ser ut som en moské.

Det sydkoreanska parlamentet. Det var min favoritbyggnad. Det ser ut som en moské.

De flesta verkade bo i höghus, men det var väldigt fint mellan dem. Jag hade kunnat tänka mig att bo där.

De flesta verkade bo i höghus, men det var väldigt fint mellan dem. Jag hade kunnat tänka mig att bo där.

En katt med rosa svans! Någon har färgat den.

En katt med rosa svans! Någon hade färgat den.