Acceleratorfysik

Acceleratorfysik handlar om forskning och utveckling av partikelacceleratorer. En partikelaccelerator är en maskin där laddade partiklar accelereras och styrs av elektromagnetiska fält. Det finns väldigt många olika typer av partikelacceleratorer med olika syften och användningsområden. Det kan till exempel vara cancerbehandling, materialvetenskap eller fundamental fysik. Partikelacceleratorer är verktyg och acceleratorfysik vetenskapen för utveckling av verktyget.

En väldigt intressant sida om partikelacceleratorers tillämpningsområden är Accelerators for Society. Där finns också mycket att läsa om om grundläggande acceleratorfysik och olika typer av partikelacceleratorer. IAEA har också skapat en databas över partikelacceleratorer i världen.

Jag älskar partikelacceleratorer. Jag har inte ännu helt klurat ut varför, men jag tror det har något att göra med deras komplexa uppbyggnad och att de har en tendens att inte alltid göra som acceleratorfysiker vill. Ibland kan jag känna att de påminner om katter, de har en mystisk aura kring sig och oavsett hur länge en studerar dem kommer en aldrig helt förstå sig på dem. Precis som att katter är vackra djur är partikelacceleratorer vackra maskiner.